Ukrajina: Sankcije protiv ruskih institucija i 77 kompanija

Predsednik Ukrajine Volodimir Zelenski potvrdio je danas sankcije koje je nacionalni Savet za bezbednost i odbranu uveo Ruskoj federalnoj agenciji Komonvelta Nezavisnih država za sunarodnike koji žive u inostranstvu i za međunarodnu humanitarnu saradnju, kompaniji Volga-Dnjepar i još 77 ruskih kompanija.

Sankcije su uvedene i za nekoliko domaćih kompanija, ali i za 10 državljana Ukrajine koje je predsednik Zelenski nazvao „najvećim ukrajinskim švercerima“, preneo je Tas s.

Ministar kulture Ukrajine Aleksander Tkačenko pozvao je ranije nacionalni Savet za bezbednost i odbranu da razmotri svrsishodnost rada ruske kancelarije za humanitarnu saradnju u Kijevu, navodeći da je uključena u širenje ruske propagande i narativa pod plaštom kulturne i naučne saradnje.

Ministra Tkačenka posebno je naljutilo što je ruska kancelarija u Kijevu najavila Međunarodno takmičenje savremenih pesnika koje je nazvala ““Ševčenkovi dani““, uz objašnjenje da je reč o „rusko-ukrajinskom pesniku“.

Potpredsednik gornjeg doma parlamenta Rusije Konstantin Kosačev ocenio je poteze Kijeva kao „još jedan primer postupne degradacije ukrajinskih vlasti zbog njihove politike prema Rusiji“.

IZVOR: TANJUG